In 'rootsmagazine' verscheen onderstaande artikel waarin PAN-lid Jan Geessink zijn passie voor de patrijs toelicht.
- Details
De jaarlijkse excursie van de Stichting PAN vond plaats op 23 juni bij prachtig zomerweer. Er waren veel belangstellenden. Gidsen/ecologen Jan Stronks en Rody Schröder leidden elk een groep rond over het nieuwe natuurterrein 'Schippersbeek' tegen de Duitse grens in Kotten. De gidsen zijn erg goed thuis in het gebied, waardoor ze de deelnemers op veel interessante zaken konden wijzen. Zo konden op een paar plaatsen zelfs grauwe klauwieren worden gespot. Het Schippersbeek-terrein is eigendom van de provincie, maar de PAN zet zich in om het in lokaal eigendom te krijgen, waarbij de leden van de PAN het onderhoud doen begeleid door lokale ecologen.
Achterhoek Nieuws Winterswijk plaatste een artikel over de excursie dat te lezen is door op deze LINK te klikken.
- Details
Er is dit jaar is weer ruim 10 km aan zonnebloemlint gezaaid in het werkgebied van de PAN.
Het is mede mogelijk gemaakt door het beschikbaar stellen van de zaaicombinatie van loonbedrijf Miste en het zonnebloemzaad van AGROWIN uit Goor/Miste.
- Details
Op 18 oktober heeft PAN een vijftal BBB leden van de provinciale staten ontvangen voor een gesprek over de toekomst van het nieuwe natuurgebied ‘Schippersbeek’. Onderdeel van het bezoek was een wandeling door het gebied waarbij ecoloog Jan Stronks uitleg gaf.
Voorzitter Alfred Scholten van de coöperatie PAN maakte na afloop van de wandeling duidelijk dat PAN er naar streeft om het natuurgebied, dat momenteel eigendom is van de provincie, in lokale eigendom te krijgen, met lokaal, door agrariërs uitgevoerd beheer en met lokale ecologische begeleiding. Op deze manier kunnen Winterswijkse boeren, die via werk voor PAN al veel ervaring hebben met natuurbeheer, een extra stukje inkomen verwerven door hooilandbeheer en/of extensief akkerlandbeheer. Ook kunnen deze agrariërs dan makkelijker de doelen voor de zogenaamde eco-regeling realiseren. De eco-regeling is door de overheid in het leven geroepen om de landbouwsector te laten bijdragen aan het verbeteren van klimaat, bodem en lucht, water, landschap en biodiversiteit.
In Winterswijk wordt al geruime tijd druk overleg gevoerd over de zogenaamde ‘Gebiedsgerichte Aanpak’, in het kader daarvan willen provincie, gemeente en waterschap een plan maken voor de toekomst van het gebied. PAN is van mening dat het lokaal beheren van de nieuwe natuur een prachtig voorbeeld kan zijn van een werkelijk ‘Gebiedsgerichte Aanpak’.
BBB-statenlid en Winterswijker Marcel Roerdink sprak tijdens het gesprek na afloop van de excursie namens de BBB delegatie begrip en steun uit voor het doel dat PAN met de nieuwe natuur nastreeft.
- Details
Tijdens de "Eetbaar erfgoed-dag ‘Appeltje voor de dorst’" op zondag 25 september ’22 op het erf van Het Keunenhuis was PAN Winterswijk vertegenwoordigd met een stand. Onze stand werd behoorlijk druk bezocht en dat heeft een aantal nieuwe donateurs opgeleverd!
- Details